Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Σάμης Ταμπώχ Εικαστικός Συγγραφέας




















Το χαρτί είναι η πρώτη ύλη για τα έργα του.






video 










Το Άλλο (Εβραϊκό) Αλφάβητο 
του Σάμη Ταμπώχ





Πρόκειται για 24 πίνακες από τους οποίους οι 22 αναπαριστούν τα γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου στη χειρόγραφη μορφή τους και δύο (2) αναφέρονται στο   στο χάος πριν από τη γέννηση της αλφαβήτου.
«Τα χειρόγραφα γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου έχουν έντονη σχέση με την αναπαράσταση. Για παράδειγμα, το γράμμα Μπετ θυμίζει το περίγραμμα ενός χώρου στον οποίο μπορεί κάποιος να αισθανθεί ασφάλεια, ενώ η ίδια η λέξη "μπετ" σημαίνει "σπίτι". Το γράμμα Ρες θυμίζει το περίγραμμα μιας ανθρώπινης κεφαλής, ενώ η λέξη "ρες" σημαίνει "αρχή" και "κεφαλή"», αναφέρει ο Σάμης Ταμπώχ.











“Η ιδέα ήταν απλή κι ελκυστική.
Στην επιφάνεια του χαρτιού ένα πεντάγραμμο, πέντε φαρδιές, οριζόντιες γραμμές νερό.
Και πάνω σε αυτές η ακουαρέλα, αλλά και το μελάνι, μαύρο, μπλε αλλά και άλλων αποχρώσεων να γράψει, να κυλήσει, να κεντήσει, να συνθέσει.
Και το αποτέλεσμα θαρρείς μια παρτιτούρα που περιμένει αυτόν που θα την διαβάσει και θα την εκτελέσει μετατρέποντας την σε ήχων αρμονία.
Κι έτσι συνέβη και τα μεν μελάνια έδωσαν έργα σκοτεινά κι η ακουαρέλα χαρωπά
Σάμης Ταμπώχ










 Έγραφα τότε:
«Ιούλιος 1977. Προσπαθώ να περισώσω τις, νωπές ακόμη, αναμνήσεις από το Ισραήλ. Κάθε λέξη τρία, τέσσερα γράμματα – εβραϊκά. 
Γράμματα κόκκινα και μαύρα που κερδίζουν, ξανά, την αυτονομία τους. Απλώνονται, συμπλέκονται, γεμίζουν το λευκό χαρτί, φέρνουν χρώμα στη ζωή. Δώδεκα χρόνια μετά, το χρώμα κυλάει, το χαρτί τσαλακώνεται, τα γράμματα αντιστέκονται».

Σήμερα, το 2017, καθώς προσπαθώ να ζωγραφίσω ξανά το χειρόγραφο εβραϊκό αλφάβητο, ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ, τα γράμματα εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Σάμης Ταμπώχ










«Στην έκθεση παρουσιάζεται και ένα έργο, σε διπλή εκδοχή, το "Εν αρχή". Η πρώτη εκδοχή (0) είναι του 1989, ενώ η δεύτερη εκδοχή (00), σαφώς σκοτεινότερη, ανήκει στο 2017
Με τον τρόπο αυτό προσπάθησα να αποδώσω το εν αρχή χάος που επικρατούσε πριν τα τρία βασικά χρώματα-το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε-μορφοποιήσουν τα γράμματα, με τα οποία αναπαραστήσαμε τα ονόματά μας και τα ονόματα που δώσαμε στα πράγματα και τα ζωντανά».















Μια έκθεση με τα πρόσφατα μελάνια 

του Σάμης Ταμπώχ στην ΓΚΑΛΕΡΥ "ρω"
















video



video by 









.Χρώματα που λειτουργούν σαν κωδικοποιημένο μήνυμα στα χρόνια της πιο επιθετικής μοναξιάς ,όταν τα εγώ αγωνίζονται να καλύψουν το ένα το άλλο, Ο Σάμης Ταμπωχ με τις ακουαρέλες του, μας δείχνει τον δρόμο της συνύπαρξης , και τα χρώματα από τα πιο έντονα έως τα πιο απαλά, σχηματίζουν τις μικρές κοινωνίες τους με τρόπο εικαστικά περίτεχνο αλλά κυρίως κοινωνικά επαναστατικό, χωρίς το ένα να μπαίνει στο άλλο ,χωρίς νικητές και νικημένους μόνο μια φαντασμαγορική μέθεξη ονείρου. Μπορεί μια ακουαρέλα να γίνει το μανιφέστο του νέου ανθρωπισμού που τόσο όλοι έχουμε ανάγκη;
Με τον τρόπο του Σάμη Ταμπωχ είναι όχι μόνο δυνατόν άλλα συμβαίνει ως μαγικό τρόπο ...
Με λίγα λόγια οι ακουαρέλες του Σάμη είναι ένα σημάδι μέσα στις γκρίζα καθημερινότητα όλων μας για τον χώρο και τον χρόνο που χρωστάμε να διαθέσουμε για να φτιάξουμε από την αρχή μια ιδέα τόπου μαζί με τους άλλους κια πότε μόνοι μας ξανά.







Ταμπώχ, Σάμης

Ο Σάμης Ταμπώχ γεννήθηκε το 1952 στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει και εργάζεται. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός και ζωγραφίζει από το 1977. Από τον Μάιο του 1980 οπότε και εξέθεσε για πρώτη φορά υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της Μικρής Πινακοθήκης ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ. Εκεί έγινε και η πρώτη ατομική του έκθεση στην γενέτειρα, το 1989, με τίτλο ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ. Είχαν προηγηθεί δύο ατομικές εκθέσεις στο Στρασβούργο, 1985 και 1986. Ακολούθησαν πολλές ατομικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Στρασβούργο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη και Tucson, Arizona.

Τα έργα του είναι κυρίως ακουαρέλες, μελάνια, μονοτυπίες και κολάζ με χαρτί προχρωματισμένο με ακρυλικό.












Σεπτέμβριος



Τα χρώματα αδύναμα 
επιστρέφουν από τις διακοπές τους
με μπροστάρη τους το κίτρινο.
Αν ο βροχοποιός γλυκοφιλήσει τη γη
σε σέπια θα μετατραπεί 
Χαρά-χαρά, 
Αν κλάψει ο βροχοποιός.


Αύγουστος

Τα χρώματα αδύναμα. 
Ο φωτοδότης ήλιος 
επιβάλλει την λευκότητα. 



Οι ζωγράφοι θεωρούν 

ότι αυτές είναι και οι διακοπές 

αναψυχής των χρωμάτων.

Θανάσης Πάνου


















 Visual Archive 

of Greek Poetry & Foreigns Writers


https://arxiooptikispoiisis.blogspot.com/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Paul Valéry-Το φιλικό δάσος

video Πλάι‐πλάι, σκεφτόμαστε πράγματα αγνά, μες στων δρόμων τα μάκρη μαζί περπατώντας, απ’ τα χέρια κ...