Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Βοκάκιος (Giovanni Boccaccio1313-1375 )







 Ο πρώτος συγγραφέας της σύγχρονης εποχής.


Ο μέγας ανατόμος των ανθρώπινων παθών περιλαμβάνεται στο πάνθεο των αναγεννησιακών ποιητών και συγγραφέων, από κοινού με τον Δάντη και τον Πετράρχη.











Η αθανασία ενός συγγραφέα είναι στενά συνδεδεμένη με την αθανασία του έργου του. 
Τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας διασχίζουν τους αιώνες και γίνονται μέρος της ζωής των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που έζησαν σε διαφορετικές εποχές






Σε αντίθεση με τη Θεία Κωμωδία του Ντάντε, ο Βοκάκιος συνέγραψε την Επίγεια Κωμωδία. Που σημαίνει: 
κανένας ασκητισμός, κανένας φόβος και μυστήριο για το τι συμβαίνει στους ουρανούς. Εδώ κάτω, στην ταπεινή γη των ανθρώπων, υπάρχουν ένστικτα που πρέπει να τραφούν, γυναίκες έτοιμες να δώσουν τα τροφαντά τους σώματα σε άντρες ξαναμμένους. λαγνείες να εκπληρωθούν. 
Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, δεν έγραψε το Δεκαήμερον για να διατρανώσει την κυριαρχία του άντρα επί της γυναίκας. Πολλώ δε μάλλον στο κρεβάτι. 
Ο ίδιος σημειώνει στο προοίμιο του βιβλίου ότι το έργο απευθυνόταν κυρίως στις γυναίκες. 
Η εξήγηση είναι ότι οι άντρες, έτσι κι αλλιώς, βρίσκουν ικανοποίηση εκτός της οικίας. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που είναι κλεισμένες σε τέσσερις τοίχους και δεν έχουν άλλους περισπασμούς για να περνούν το χρόνο τους.

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/empneusi/boccacio/ 









 Το μεγάλο αριστούργημα του Βοκάκιου γράφτηκε στα σκοτεινά χρόνια της πανώλης και πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο που συνεχίζουν να αναλύουν οι φιλόλογοι σε όλους αυτούς τους αιώνες. 
Ο Βοκάκιος διηγείται μέσα σε 850 σελίδες πώς εφτά νέες γυναίκες και τρεις νεαροί άντρες εγκαταλείπουν την πόλη και καταφεύγουν σε μια μακρινή εξοχική κατοικία περιμένοντας να κοπάσει η συμφορά. 
Η παρέα αποφασίζει για να σκοτώσει την ώρα της να αφηγηθεί διάφορες ιστορίες κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου που κρατάει η εκδρομή. 
Οι πηγές του έργου πολλές και διάφορες, από αρχαίες και ανατολικές παραδόσεις, ιταλούς προδρόμους και εκκλησιαστικούς θρύλους μέχρι και χρονικά πόλεων και ηγεμόνων, λαϊκά ρητά, ανέκδοτα και ελάχιστα εφευρήματα του συγγραφέα.




video




Στο πρώτο μέρος της Τριλογίας της ζωής, ο Παζολίνι εμπνέεται από ιστορίες του Βοκάκιου και τις οργανώνει σε ένα χαλαρό, αφηγηματικό πλαίσιο. 
Κινητήρια δύναμη της αφήγησης είναι ο έρωτας-η σαγήνη, η αποπλάνηση, ένας εκστατικός αισθησιασμός.




video












Aποσύρθηκε σε χωριουδάκι στα περίχωρα της Φλωρεντίας, όπου παρά την κακή κατάσταση της υγείας του διάβαζε καθημερινά αποσπάσματα της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη στον καθεδρικό της πόλης. 
Εκεί έμαθε αργοπορημένα τα νέα για τον θάνατο του καλού του φίλου Πετράρχη το 1374 και στις 21 Δεκεμβρίου 1375 ο Βοκάκιος άφησε την τελευταία του πνοή ως ένας από τη σπουδαία συγγραφική τριανδρία της αναγεννησιακής Ιταλίας… 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Paul Valéry-Το φιλικό δάσος

video Πλάι‐πλάι, σκεφτόμαστε πράγματα αγνά, μες στων δρόμων τα μάκρη μαζί περπατώντας, απ’ τα χέρια κ...